top of page
117614461_3147778095336997_6169834148634

ROXANE

Ga mee op pad door de natuur. Wat groeit er om ons heen? Wat kunnen we leren uit natuurlijke cycli? Welke medicinale kruiden kunnen we gebruiken?

Natuur heeft een belangrijke en helende werking op de mens. Je vindt de bewijzen in talrijke studies die het belang van natuur voor de geestelijke gezondheid, stressvermindering en geluk aantonen. Maar je vindt ze ook terug wanneer je kijkt naar jezelf. Als je regelmatig gaat wandelen in het bos of tijd doorbrengt in het groen, merk je dat je vanzelf rustiger wordt. Zet je zintuigen open en voel hoe je stap trager wordt en je dieper wegzakt in de grond. Kleine lasten vallen van je schouders en er komt meer plek vrij in je hoofd.

Als mensen maken we deel uit van die natuur. We zijn kleine deeltjes in een groter geheel. Wanneer we ons terug met de natuur verbinden, heeft dat positieve effecten voor onszelf, maar op termijn ook voor de natuur. Want wat we kennen zullen we beschermen. We willen behouden wat ons dierbaar is. Daarom vind ik het herstellen van de connectie tussen mens en natuur zo belangrijk. We moeten terug naar een gezonde wisselwerking, terug naar de natuur.

Vroeger was de stad mijn thuis, het is de plek waar ik opgroeide en werd grootgebracht. Na enkele lange reizen in Zuid-Amerika, een opleiding tot natuurgids en daarna tot herborist kan ik zeggen dat ik nu pas echt thuiskom in de stilte van het bos, tussen het geritsel van de bladeren of bij eindeloze vergezichten. Ik hou ervan om de deur uit te stappen en te verdwalen in het bos. Elke keer opnieuw laat ik er een klein stukje achter, gedachten die ik niet meer nodig heb, en keer ik terug met nieuwe energie.

NATUUR ALS MEDICIJN

Meestal kom ik ook niet met lege handen thuis.

In de natuur vind je heel wat eetbare en medicinale planten. Het gebruik van geneeskrachtige planten is al tienduizenden jaren bekend. Wij zijn onze algemene kennis onderweg helaas een beetje verloren. Er groeit nochtans zo veel rondom ons dat we kunnen gebruiken! Denk maar aan paardenbloem, kamille, linde, kaasjeskruid, duizendblad, vlier, rozenbottel, frambozenblad, citroenmelisse, pepermunt, vrouwenmantel, brandnetel,…

Die kruiden kan je plukken en ze gebruiken in kruideninfusies, je kan ze drogen om te bewaren, ze verwerken in maceraten (op olie) of tincturen (op alcohol). Handige huismiddeltjes voor kleine kwalen maak je met een beetje kennis van zaken makkelijk zelf. Ook het toevoegen van wilde planten aan je dieet is een goed idee, ze bevatten namelijk veel meer voedingsstoffen dan de groenten die we in de winkel kopen.

Kruiden gebruiken, betekent voor mij niet enkel het vervangen van medicatie door natuurlijke middeltjes, het gaat eerder zelfs over een andere manier van kijken naar gezondheid en ziekte. Niet louter symptomen bestrijden, maar kijken naar onderliggende problemen, je lichaam leren zien als een boodschapper van emotionele blokkages en ernaar durven luisteren. Openheid, intuïtie, vertrouwen en geduld kunnen ons daarbij veel vooruit helpen.

"Planten kunnen ons de weg wijzen", vertelde iemand mij ooit. Kijken naar en leven met de natuur kan ons veel leren over onszelf. 

Kennis van kruiden, van de processen in de natuur of van de mens is niet iets wat je van de ene op de andere dag bezit. Zoals alles heb je er tijd voor nodig. Ervaring zorgt ervoor dat je kennis groeit. Het mooie daaraan is dat je altijd een beetje meer weet, nooit een beetje minder.

Graag wil ik jullie meenemen op mijn verdere ontdekkingstocht, op mijn pad door de natuur. Als herborist, dromer, reiziger, verkenner, natuurliefhebber.

Roxane

_____


Opleidingen & ervaring

Master communicatiewetenschappen (VUB, 2012-2015)

Ecologische boerderijen & permacultuur (2016, 2018-2019)

Natuurgids (Natuurpunt CVN, 2017-2018)

Herborist (Syntra Brussel, 2019-2020)

Basiscursus: Sensiplan als anticonceptiemethode / geboorteregeling / vruchtbaarheidsbewustzijn (Sensiplan, 2019-2020)

Communicatie- en inhoudelijk medewerker rond wilde eetbare planten bij Forest To Plate (sinds 2019)

Ayurvedisch voedings- en leefstijlconsulent (School van Ayurveda, vanaf september 2020)

_____

Aanbod


Natuurlijk producten met zelfgeplukte kruiden of essentiële oliën op aanvraag:

- EHBO zalfje bij wondjes, blauwe plekken, ruwe huid,...

- Anti-muggenzalf

- Kruidenmengelingen voor infusies bv. luchtwegenthee, moeilijke spijsvertering, pijnlijke maandstonden, verkoudheid,..

Neem contact op voor aanvragen!

Roxane: Over mij
bottom of page